tisdag 23 november 2010

Silikontöjpluggar? kanske inte för alla



Något som jag tidigare rekommenderat men nu blivit mera skeptiskt till är de sk silikontöjpluggarna, iden är simpel; en elastisk tunnel som man bara trycker ihop och sätter in i ett något mindre hål, vips så töjer den magiskt upp hålet åt dig utan stök eller bekymmer.

sorgligt nog så funkar det nämligen inte alltid så bra i praktiken; silikontöjpluggar/tunnlar är många gånger för stora mellan "hoppen" oftast så kan det variera även om man köpt en exakt storlek, när man köper en 12mm så är det lätt att den faktiskt storlek är närmare 13mm än 12.... något som i sig själv kan skada hålet.

den största faran kommer dock från att materialet sluter väldigt tätt mot huden och gör att den inte kan fungera som den normalt ska; töjer man i ett större hopp eller har ett hål som inte öppnar sig så bra riskerar huden att börja lossna, liknande saker hände med soldaters fötter under första världskriget och blev kallat "skyttegravsfot"
bilden ovan visar exakt hur det set ut, överhuden har helt enkelt brustit och lossnat
och man kan se in i läderhuden, när det är så fuktigt och syrefattigt så är det mycket lätt att man kan få en kraftig infektion, tom att det bildas varbölder då det inte kan dräneras utan det fylls på i öronsnibben.

så ska man använda silikontunnlar så bör man alltid hålla lite koll på att ens öron mår bra, speciellt nu när kölden kryper sig in och man lätt får självsprickningar