tisdag 23 november 2010

Kontaktallergie av träpluggar? inte konstigt egentligen












När man läser på diverse forums så kan man få blandade rekommendationer när det gäller materialval, många höjer varnande fingrar för plast och metall i öronen men prisar trä, ben och horn.
just träet kan dock innebära oanade konsekvenser som bilderna ovan visar; många ädelträer som används är starkt allergiframkallande, andra innehåller eterisk oljor som kan i värsta fall vara frätande för hudytan om man har otur.
vikten är att träet stabiliseras först; det är en enkel men tidskrävande process som på senare tid blivit ovanligare, de flesta tillverkare använder istället en ytförseglare som även har fördelen att man inte behöver polera träet lika mycket utan fyller upp de små ojämnheterna och sedan kan poleras till en fin finish.

nackdelen är att med tiden så börjar lacken spricka, fukt tränger in och sedan tränger ut och drar med sig allergiframkallande material inifrån materialet; processen är mikroskopisk och sker genom träets porer så man behöver inte kunna se något med det nakna ögat.
med tiden så urlakas mer och mer då träet "spränger" lacken inifrån och skapar mer sprickor i ytan, vilket gör att pluggar som tidigare varit "säkra" helt plötsligt ger allergibesvär.

hur undviker man det? försöker se till att pluggarna man köper är korrekt stabiliserade, även om det kanske kostar en extra slant, det är dock oftast minimala skillnad då de billigare tillverkningarna säljs för samma pris som de bättre tillverkade gör; det är bara grossisterna som försöker pressa ner tillverkningskostnad och hålla priset, alternativt att man inte vet/bryr sig om att materialen man använder kan vara rent skadliga för de som kommer bära dem, mycket av smycken som nu tillverkas för marknaden i asien följer det mönstret, under de senaste åren så har förekomsten av dåliga smycken och material ökat lavinartad.

hur vet man att det är "rätt" plugg man köper då? bästa är att förhöra dig med dem som säljer det till dig, om man inte kan svara tillfredsställande eller får attityd i ansiktet;köp då inte utav dem; ens hälsa är inte värt att pruta på!
handla bara utav försäljare som faktiskt bryr sig om vad man erbjuder folk och inte enbart vill tjäna maximalt med pengar