lördag 6 november 2010

Debatten i media om åldersgränser för piercing

På sistonde så har det varit lite av en debatt på tv om åldersgränser och piercing, i dagens datum så finns det ingen lag men de flesta studios kräver en 18 års gräns, annars så krävs en målsmans godkännande.

Allt är väl frid och fröjd med det; samtidigt tycker en del att hur man ska bekräfta målsmans godkännande är allt för okontrollerat, några kräver att målsman närvarar andra så kan man ta med ett skriftligt intyg, en del så räcker det med ett telefonsamtal.

själv tycker jag att det optimala är att en målsman kan närvara; bland annat för det kan vara så att föräldrarna har egna frågor och är oroliga.
däremot så tycker jag att man även bör ha någon form av skriftlig system för folk som inte bor lokalt, i dagens samhälle har folk svårt att komma loss på dagtid då man jobbar, speciellt om man har långt att åka, detta försvårar effektiv för föräldrar att kunna närvara; det känns orealistiskt krävande att något ska åka tre timmar, komma in och säga ok för att sedan åka därifrån, man borde kunna löst det på ett smidigare sätt om man har långt att åka. de flesta små orter(och även större) har ingen heltidsarbetande piercare då det är för liten omsättning för att överleva; om målsmäns lättare skulle kunna närvara krävs det en piercingstudio i varenda ort, något som inte finns i dagens läge och är en osannolik utveckling då det kräver en mycket större kundbas. Tatuerare har det lättare då man tjänar mer pengar per kund medan piercaren måste ha fler kunder per dag för att kunna få en tillräcklig inkomst om man ska försörja sig heltid

Men stopp och belägg! det går ju att fuska med sådana intyg !?! jepp det gör det, men det går även fuska med falskleg, som är mycket vanligare än folk tror, eller att någon annan ställer upp som målsman, vilket även det har inträffat, sedan är det så rent praktiskt att i dagsläget gifter sig oftast inte folk; barnen bär då oftast mannens namn mellan det är mamma som generellt sett hänger med barnen som målsman; man har då inte samma efternamn så hur ska man då kontrollera att personen verkligen är den sagda målsmannen? en snabb surf till personupplysningar.

Det enda raka är en stenhård 18-årsgräns isåfall, något som jag själv funderat över i åratal, därför att när vi har ett system med två åldersgränser så är det faktiskt den lägre som är den "riktiga" åldersgränsen, den övre gränsen är bara en finpolerad ribba som man faller kort på.
jag har tänkt i flera omgångar att bara införa en ren 18-års gräns, det vore mycket enklare och över 90% av mina kunder är ändå 18 år och uppåt.
anledningen varför jag gång på gång inte inför det är att då tvingar man alla under den åldersgränsen att hamna hos utövare eller amatörer som inte bryr sig så mycket om varken hygien eller hälsan hos kunderna, piercingutrustning har blivit vanlig för lekmän att inneha och de flesta tror att piercing är bara att göra ett hål så läker det sen(förhoppningsvis)
sedan har jag en uppsjö av glada föräldrar som tackar en för att man tar emot deras barn så att de blir utförd under så bra omständigheter som möjligt istället för att hamna hos den lokala hårfrisören med en håltagningspistol(jepp, de används fortfarande) med påföljande problem.
så jag kommer nog hålla kvar intygen som en sista utväg, i värmland hade jag samma system och det fungerat utmärkt under åratal, många personer kommer från mindre orter som inte kan hålla en yrkespiercare vid liv ekonomiskt, så man var tvungen att åka till karlstad för att få det gjort, en hel del hade åkt över tio mil för piercing och på dagtid så kunde folks föräldrar inte hinna med, jag kan inte påminna mig om en enda som invänt mot systemet, bara den enstaka gången då folk faktiskt utnyttjat system med ett falskt intyg, fördelen är då att man faktiskt kan visa att felet ligger inte på en som yrkesman utan den person som medvetet skapade ett falsk intyg mot sina målsmäns viljor, det är även ett brott; man får inte förfalska någons namnteckning oavsett uppsåt.
bara mina små funderingar på debatten om åldersgränser